Dostupni linkovi

Potvrđene optužnice za zločine u Prijedoru i Glamoču


Sud BiH
Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak saopštio da je 13. decembra ove godine, potvrđena optužnica protiv Sabahudina Kajdića, koji se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, na sjeverozapadu BiH.

U optužnici se, pored ostalog navodi da je Sabahudin Kajdić u periodu od juna 1992. do kraja augusta 1992. godine, „u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, kasnije Republike Srpske (RS), usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, kao pripadnik jedne od brigada Vojske RS, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, počinio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja“.

Istog dana državni sud je potvrdio optužnicu u kojoj se Duško Suvara, tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Glamoča u zapadnoj Bosni.

„Za vrijeme rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i Vojske Republike Srpske s druge strane, u toku 1992. godine, na području općine Glamoč, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, Duško Suvara je postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica, nanošenjem snažne fizičke i psihičke patnje i mučenja, nečovječnim postupanjem, nanošenjem velike patnje i povreda, povredom ličnog dostojanstva naročito uvredljivim i ponižavajućim postupanjem, te napadom na čast ženske osobe“, saopšteno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG