Dostupni linkovi

Prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, o smjeni vlade u januaru


Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo

Kolegijum Skupštine Kantona Sarajevo (KS) odlučio je danas da će 16. januara naredne godine zasjedati Skupština sa samo jednom tačkom dnevnog reda – određivanje datuma sjednice na kojoj će se raspravljati o nepovjerenju aktuelnoj kantonalnoj vladi.

Zahtjev za smjenu Vlade premijera Edina Forte i rukovodstva Skupštine na čelu s predsjedavajućim Elmedinom Konakovićem, 17. decembra je potpisalo 18 poslanika iz stranaka nove skupštinske većine (Stranka demokratske akcije (SDA) Savez za bolju budućnost (SBB) Demokratska fronta (DF) uz još jednog poslanika iz Bosanske stranke (BOSS).

Međutim, raspravu o smjeni Vlade zatražio je danas, na početku redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, Klub poslanika SDA, predlažući dopunu dnevnog reda.

Predsjednik skupštine Konaković odbio je ovaj prijedlog, što je za naš radio potvrdila Neira Dizdarević, članica skupštinskog kolegija i zastupnica Naše stranke.

Nakon toga, protiv ranije utvrđenog dnevnog reda, glasali su poslanici SDA, SBB i DF-a.

„Njihovih 17 glasova protiv, bilo je dovoljno da se sjednica prekine“, kaže Dizdarević.

Kantonalna skupština, trebala je danas raspravljati o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu.

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić, 13. decembra dogovorili su zajednički nastup na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Prema tom dogovoru, u izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo trebalo je krenuti nakon što bude usvojen budžet za narednu godinu.

Nova većina u Kantonu Sarajevo prikupila je prošle sedmice dovoljan broj potpisa za početak procesa smjene kantonalne Vlade, koju je donedavno činila koalicija šest stranaka, tzv. „šestorka“.

XS
SM
MD
LG