Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Podrška liderima Demokratskog fronta u odbrani SPC


Patrijarh SPC Irinej
Patrijarh SPC Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej primio je u sredu uveče u Beogradu lidere crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, navodi informativna služba SPC.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je patrijarh Irinej „blagoslovio lidere Demokratskog fronta (DF) da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane Srpske pravoslavne crkve“.

Mandić i Knežević su se sa patrijarhom sastali povodom najave usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, čemu se SPC i DF protive.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori pozvao je danas vernike i građane da na skupu pred Skupštinom Crne Gore, ostanu dostojanstveni i ne pristanu ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima.

Na telefonskoj sednici Episkopski savet je odlučio da će se obratiti svim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda zbog brutalnog ugrožavanja slobode vere u Crnoj Gori.

Episkopski savet će, navodi se, zatražiti hitno sazivanje Svetog arhijerejskog sabora SPC zbog vanredne i novonastale situacije, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu, "gde je u pripremi otimanje svetinja i imovine SPC".

Rasprava o Zakonu o slobodi veroispovijesti počela je u Skupštini Crne Gore u četvrtka, 26. decembra, oko 11 časova obraćanjem potpredsednika Vlade za politički sistem Zorana Pažina koji je pozvao poslanike da se povede dijalog o tom i svim ostalim pitanjima. Pažin je ocenio da je neophodno da se povede dijalog i o temeljnim društvenim vrednostima koje Zakon o slobodi vjeroispovjesti štiti.

Sednici prisustvuju ministri u Vladi Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem i svi poslanici uključujući i opozicioni Demokratski front koji se oštro protivi usvajanju Zakona i koji je pozvao vernike SPC i pristalice na protest ispred parlamenta.

Uprava crnogorske policije blokirala je rano jutros centar Podgorice zbog sinoćnjeg kasnog poziva poslanika opozicionog Demokratskog fronta svojim pristalicama da se okupe oko crnogorskog parlamenta zbog izglasavanja Zakona o verskim slobodama u Skupštini Crne Gore.

Uprava policije je najavila rano jutros da neće dozvoliti bilo kakvo neprijavljeno okupljanje ispred parlamenta. Lideri Demokratskog fronta su pozvali sinoć vernike SPC i svoje pristalice da dođu pred Skupštinu kako bi napravili pritisak na vlast da ne usvaja Zakon.

XS
SM
MD
LG