Dostupni linkovi

Pacolli: Vraćanje brigada, nastavak srpske politike poricanja


Odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli
Odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli

Odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli oglasio se na Twitteru povodom odluke ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da nakon 13 godina vrati status brigada 63. padobranskoj i 72. za specijalne operacije.

"Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je najavio svoju odluku da vrati 63. padobransku i 72. specijalne brigade srpske armije koje su počinile grozne zločine na Kosovu i u Bosni. Padobranska 63. brigada je odgovorna za ubistvo više od 35 Albanaca u Gjakovi", napisao je Pacolli na Twitteru.

Dodao je da ovaj potez predstavlja nastavak politike poricanja Srbije koja je od međunarodne zajednice dobila samo šutnju.

"#ICTY nije uspio po pitanju ratnih zločina koje je na Kosovu počinila Srbija. @UNMIKosovo i @EULEXKosovo imaju isti neuspjeh. Ratni kriminalci se šetaju slobodno u Srbiji i tretiraju ih kao heroje zbog ubistava koje su počinili", napisao je Pacolli.

Obje brigade koje je ministar odbrane Srbije odlučio da vrati su učestvovale na ratištima tokom devedesetih godina, a 2006, kada je formirana Vojska Srbije, spuštene su na rang bataljona i objedinjene u Specijalnoj brigadi.

XS
SM
MD
LG