Dostupni linkovi

Tri decenije od svrgavanja Čaušeskua u Rumuniji


Spaljen portret Nikolaja Čaušeskua, 22. decembar. 1989.
Spaljen portret Nikolaja Čaušeskua, 22. decembar. 1989.

Miroljubive revolucije oborile su komunističke režime širom istočne Evrope 1989. godine, ali pobuna u Rumuniji bila je natopljena krvlju.

Mnogi gradovi, ulice i muzeji u Rumuniji čuvaju sjećanje na krvavu revoluciju kojom je prije 30 godina srušen komunistički režim u toj zemlji.

Iskra revolucije potekla je iz zapadnog grada Temišvara, koji je ubrzo postao prvi grad u Rumuniji koji je oslobođen od komunizma.

Nakon što je zbog kritikovanja režima pretučen Laslo Toeš, sveštenik mađarskog porijekla, demonstracija podrške svešteniku ubrzo je prerasla u ustanak protiv komunističkog režima. Suzbijanje napada u Temišvaru, 17. decembra, bilo je nemilosrdno. Deseci ljudi su ubijeni.

Ustanak se ubrzo proširio na glavni grad Bukurešt, gdje su se jedinice rumunske vojske pridružile antikomunističkim protestima u sukobu sa snagama lojalnih diktatoru Nikolaju Čaušeskuu.

Nakon neuspjelog bijega, Čaušesku i njegova supruga Elena su na prijekom sudu osuđeni na smrt i strijeljani po hitnom postupku.

Rumunska revolucija - u kojoj je ubijeno više od 1000 ljudi, kao i nemilosrdan kraj Čaušeskua - zaprepastila je svijet zbog nasilja.

Nakon ubistva diktatora, 25. decembra 1989. u Rumuniji su izbile proslave u kojima su građani, prvi put nakon 40 godina otvoreno slavili Božić.

VIDEO: "Tri decenije od svrgavanja Čaušeskua u Rumuniji" možete preuzeti preko opcije 'embed'.

XS
SM
MD
LG