Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za utaju poreza protiv Miroslava Crnčevića


Sud BiH, ilustracija
Sud BiH, ilustracija

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Crnčevića iz Glamoča kojom se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare.

Optuženi se tereti da se, u svrhu pribavljanja nezakonite imovinske koristi, u periodu od 2008. do 19. augusta 2011. godine, kontinuirano bavio organizacijom lanaca fiktivnog prometa pravnih lica u svrhu omogućavanja pravnim licima vršenja utaje poreza na dodatnu vrijednost (PDV-a) u velikim iznosima, za koji je oštećen budžet BiH i nanesena šteta državi i građanima.

Kako se u optužnici navodi, djelujući istovremeno za vlastitu korist, ostvarujući novčanu naknadu za pribavljanje fiktivnih dokumenata za više pravnih lica, te također za račun više pravnih lica utajivača PDV-a koja su počinila krivično djelo propisano zakonom BiH, optuženi je omogućio da te osobe izbjegnu platiti davanja, propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima.

Na taj način izvršene su porezne utaje u većim iznosima od više pravnih osoba/preduzeća, a optuženi je za sebe kao protuuslugu, ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG