Dostupni linkovi

Direktori sarajevskih OŠ najavili tužbu protiv Vlade Kantona Sarajevo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Direktori sarajevskih osnovnih škola (OŠ) najavili su da će tužiti Vladu Kantona Sarajevo zbog, kako su naveli, protuzakonitog isplaćivanja plata direktorima.

U saopćenju Udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo navodi se da su u više navrata upozoravali na nužnost poštivanja Zakona te na to da se plaće direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo isplaćuju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS, a ne kako je to bio slučaj do sada da se plaća direktora reguliše Kolektivnim ugovorom.

Smatraju da će se potpisivanjem Kolektivnog ugovora nastaviti isplaćivati plaća direktorima na osnovu Kolektivnog ugovora, čiji su potpisnici Sindikat i Vlada, što je u suprotnosti sa relevantnim zakonima i samim Statutom Sindikata.

Iz Udruženja poručuju da ne traže veće plate, već da one budu isplaćivane u skladu sa zakonom, te naglašavaju da direktori trebaju odgovarati resornom ministarstvu odnosno Vladi Kantona Sarajevo te provoditi njihove odluke, a ne odluke Sindikata.

"Ovdje se ne radi o visini naše plaće koja iznosi 1.500 KM, već ne želimo da budemo saučesnici u daljem urušavanju obrazovnog sistema", stoji u saopćenju.

Zatražili su od Vlade KS da povuku Kolektivni ugovor prije nego on bude objavljen u Službenim novinama te da ga uskladi sa Zakonom, a u suprotnom će pokrenuti tužbu putem suda i svoja prava tražiti kod nadležnih organa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG