Dostupni linkovi

Iz Sarajeva krenuo konvoj sa 14 kamiona pomoći stanovništvu Albanije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Konvoj sa 14 kamiona pomoći stanovništvu Albanije, koje je u proteklih mjesec dana pogođeno strašnim zemljotresima krenuo je u srijedu ujutro iz Sarajeva prema Draču u Albaniji.

Građanima Drača, koji su pretpjeli najviše posljedica nakon niza zemljotresa biće dostavljeno oko 300 tona robe.

Humanitarnu akciju pokrenulo je udruženje Pomozi.ba, a njegov osnivač Elvir Karalić kaže kako su pratili upute Kriznog štaba iz Albanije.

„Zahtjevi su najprije bili za hranom, dušecima, odjećom, čak i šatorima, međutim kasnije je došlo do promjene. Iz tamošnjeg Kriznog štaba rekli su da im je najpotrebniji građevinski materijal. Tako da smo fokus prebacili s hrane na građevinski materijal. Uspjeli smo prikupiti 14 šlepera, tačnije 300 tona pomoći, od čega je 270 tona građevinskog materijala, a ostalo su hrana, dušeci i pelene“, kaže Karalić.

Počasni konzul Repubike Albanije u Bosni i Hercegovini, Muharem Zejnulah zahvalio se udruženju Pomozi.ba, ali i građanima BiH.

„Ovo je jedan od najvećih konvoja humanitarne pomoći ovog tipa koji nakon zemljotresa ide u Albaniju. Sutra stižemo u Drač, uručujemo ogromnu donaciju Kriznom štabu i ovo je velika stvar i pomoć“, kaže Zejnulah.

Ističe da nije iznenađen solidarnošću građana BiH koji su se odazvali akciji, posebno jer je BiH prošla golgotu od ljudskog uma i ruke, stoga zna šta znači biti u potrebi za bilo kakvom vrstom pomoći.

Zejnulah napominje da se tlo trese svakoga dana u Albaniji, te da potresi ne prestaju i, nažalost, nisu zanemarivi.

„Prije dva dana je bio zemljotres jačine 4,4 stepena. Sinoć se treslo u Draču. Ljudi su u velikom strahu da uđu u svoje kuće. Brojni objekti su nakon potresa neupotrebljivi“, napominje Zejnulah.

Snažan zemljotres pogodio je područje Albanije 26. novembra u ranim jutarnjim satima. Potres magnitude 6,4 po Richteru imao je epicentar kod Drača.

Od posljedica zemljotresa život je izgubilo 50 osoba, dok ih je oko 2.000 povrijeđenih. 13.000 osoba je ostalo bez krova nad glavom.

XS
SM
MD
LG