Dostupni linkovi

Suosnivač Ubera napustio upravni odbor kompanije


Travis Kalanick, suosnivač Ubera
Travis Kalanick, suosnivač Ubera

Travis Kalanick, suosnivač Ubera, prekinuo je posljednje veze koje je imao sa kompanijom koja se bavi pružanjem prevoznih usluga, time što je napustio upravni odbor i prodao svoje dionice.

Njegov naredni fokus, kako piše Reuters, bit će rad na uslugama za dostavu hrane.

Kalanick, koji je 2009. godine pomogao u osnivanju Ubera i koji je u jednom trenutku imao potpunu kontrolu nad kompanijom, odstupio je sa pozicije izvršnog direktora u junu 2017. godine zbog pritiska investitora nakon niza neuspjeha.

Ova američka kompanija je saopštila da će Kalanick napustiti upravni odbor Ubera do kraja godine.

Glasnogovornica kompanije je saopštila da je Kalanick prodao cijeli svoj udio u kompaniji, otprilike tri milijarde vrijednosti dionica, dodavši da će konačni regulacijski obrasci biti popunjeni nakon Božića.

Ratoborni stil suosnivača Ubera, piše Reuters, pretvorio je ovu kompaniju u najveći svjetski servis za prevoz, revolucionizirao taksi industriju te doveo u pitanje saobraćajne propise širom svijeta.

No njegov stil upravljanja također je doveo do niza skandala i pritužbi na njegovo vodstvo te rezultiralo na koncu time da ga dioničari smjene sa pozicije izvršnog direktora.

Kalanick je u izjavi rekao da sada kada je Uber javna kompanija, on želi da se fokusira na druga poslovanja i dobrotvorne aktivnosti. Trenutno radi na izgradnji start-upa koji ima za cilj izgradnju ogromnih kuhinja i izdavanja prostora za restorane.

'Kuhinje duhova' bi pripremale obroke za dostavu bez troškova osoblja i nekretnina.

Kada je u ljeto 2017. godine podnio ostavku, kompanija je prošla kroz problematičan period tokom kojeg su zaposlenici optuživali bivšeg izvršnog direktora za toksičnu radnu sredinu koja je poticala seksualno uznemiravanje i maltretiranje.

XS
SM
MD
LG