Dostupni linkovi

Trampov rat protiv vjetrenjača


Američki predsjednik Donald Tramp
Američki predsjednik Donald Tramp

I prije političke karijere Tramp je vodio bitke protiv izgradnje vjetroturbina u blizini njegovih golf igrališta u Škotskoj. Kao predsjednik SAD, vjetrenjače nerijetko naziva čudovištima koje ubijaju ptice i čija buka uzrokuje rak kod ljudi.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ponovo se okomio na starog neprijatelja - vjetrenjače, nazivajući ih čudovištima koja “ubijaju mnoge bjeloglave orlove” i upropaštavaju privlačnost “farmi i polja”, pišu svjetski mediji ukazujući da je to dio Trampove strategije privlačenja glasača koji žele da izbjegnu neugodnosti borbe protiv klimatskih promjena.

"Nikad nisam razumio vjetar"

Nakon izjava da o ISIL-u zna više od svojih generala i da se u politiku razumije “bolje nego iko”, sada je američki predsjednik pronašao još jednu oblast za koju tvrdi da njegovo stručno znanje nadmašuje znanje ostalih: vjetroturbine - iako ih naziva vjetrenjačama, piše Gardijan (The Guardian).

"Proučavao sam ih bolje nego iko koga poznajem", rekao je Tramp proteklog vikenda obraćajući se mladim konzervativcima na Floridi. "Nikad nisam razumio vjetar. Znate, jako dobro poznajem vjetrenjače. One su bučne. Ubijaju ptice. Želite vidjeti groblje ptica? Idite pod vjetrenjaču jednog dana. Vidjet ćete više ptica nego što ste ih ikada vidjeli u životu."

Tramp je govorio o demokratama, predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) i postupku impičmenta do pripadnika krila Republikanske partije "Nikad Tramp", koje naziva "najglupljim ljudskim bićima na zemlji". Ali su, ističe Gardijan, njegove primjedbe o vjetroturbinama izazvale pažnju.

Između ostalog, rekao je da “vjetrenjače” uzrokuju veliko štetno isparavanje u atomosferu, da narušavaju ljepotu krajolika i da nakon 10 godina rada “izgledaju kao pakao”. "Napravljene su uglavnom u Kini i Njemačkoj", rekao je Trump o vjetrenjačama, kojih, tvrdi Američko udruženje za energiju vjetra, u SAD-u ima više od 57.000.

Gardijan naglašava da Trampov "rat protiv vjetra" nije novost: početkom ove godine ismijavan je zbog tvrdnji da su vjetroturbine uništavale vrijednosti imovine i da buka koju proizvode uzrokuje rak.

Bjeloglavi orlovi i vrijednost nekretnina

Iako naučne studije nisu utvrdile njihov rizik za zdravlje ljudi, vjetrenjače su bile česta meta Trampovih prigovora čak i prije političke karijere, ukazuje CNN dodajući da se Tramp godinama borio protiv izgradnje vjetrenjača u blizini njegovog golf igrališta u Škotskoj.

Tramp je, u obraćanju na Floridi, obnovio rat s vjetrenjačama, kada se usredotočio na tehnologiju koja, kako tvrdi, ubija bjeloglave orlove i prijeti smanjenju vrijednosti kuća koje se nalaze u blizini vjetroturbina, ističe američki televizijski kanal.

U govoru je istakao da vjetrenjače u blizini nečijeg doma smanjuju vrijednost te kuće za 50 odsto. Međutim, ukazuje CNN, nekoliko velikih akademskih studija nije utvrdilo statistički značajan pad prosječne vrijednosti nekretnina zbog vjetroturbina u SAD-u.

Američki predsjednik je u subotu također tvrdio da turbine u Kaliforniji ubijaju "mnoge bjeloglave orlove", dodajući novi element uobičajenoj tvrdnji o vjetrenjačama koje masakriraju ptice, ističe CNN.

"Znate, u Kaliforniji su ubijali bjeloglavog orla. Ako pucate na bjeloglavog orla žele vas staviti u zatvor na 10 godina. Vjetrenjača će ubiti mnoge bjeloglave orlove. To je istina", rekao je Tramp.

Ptice i štetno isparavanje

Istina je da u sudaru s vjetrenjačama strada mnogo prica - do 328.000 godišnje, prema istraživanju američkih naučnika - no taj broj je mali u odnosu na milione ptica koje u SAD stradaju na druge načine, napisao je portal Hil (The Hill) analizirajući istinitost Trampovih izjava na Floridi proteklog vikenda.

Pregled studije USA tudej (USA Today) zaključio je da sudari s mobilnim i radio predajnicima uzrokuju smrt oko 6,8 miliona ptica, dok mačke ubiju 1,4 milijarde do 3,7 milijardi ptica godišnje.

Trampovi komentari u subotu nisu bili ograničeni samo na ptice, ističe Hil osvrnuvši se na njegovu izjavu da se vjetroturbine proizvode u inostranstvu i da isparavanjem doprinose zagađenju. Tramp nije u krivu tvrdeći da se mnoge vjetroturbine proizvode u Kini, iako postoji sve veći američki sektor koji radi na postavljanju, ukazuje portal.

Što se tiče štetnog isparavanja (koji nastaje tokom proizvodnje vjetroturbina), Američko udruženje za energiju vjetra otkrilo je da su vjetroelektrane širom svijeta proizvele dovoljno energije kako bi se izbjeglo 200 miliona tona zagađenja ugljikom izgaranjem fosilnih goriva prošle godine.

Udruženje također tvrdi da većina vjetroelektrana otplaćuje svoje karbonske otiske u roku od šest mjeseci rada, nudeći električnu energiju bez ugljika za ostatak njihovog 20 do 30 godina radnog vijeka, naglašava Hil.

Kratkoročna politička korist

Dok su demokratski kandidati za predsjednika pozvali na sveobuhvatne mjere kako bi se neutralisali karbonski otisci u SAD-u, Tramp obećava biračima svijet bez svakodnevnih neugodnosti povezanih s borbom protiv klimatskih promjena, ocjenjuje Vašington post (The Washington Post) ističući kako su vjetroturbine, toaleti s niskom potrošnjom i LED sijalice postali ključni u njegovom sukobu s demokratama.

Kako demokrate tvrde da njegovi komentari o klimi nisu u koraku s naukom i modernim biračima koji žele zaštititi planetu, Tramp - najčešće djelujući iz ličnih osjećaja a ne na osnovu naučnih dokaza - tvrdi da je ekološki program demokrata neodrživ i kontraproduktivan, ukazuje list. Stoga se zalaže za umanjivanje propisa o LED sijalicama, naručuje studije koje propituju energetski efikasne uređaje, a zabrane upotrebe plastičnih slamčica pretvorio je u bojni poklič kampanje.

Prošle sedmice je, navodi list, američko Ministarstvo energetike objavilo da će zadržati sijalice sa žarnom niti i halogene sijalice na tržištu - umjesto da ih, u skladu s propisima iz vremena Obamine administracije, ukine 1. januara. Ranije se Tramp, dodaje list, žalio da zbog energetski efikasnih sijalica izgleda narančasto.

Fokusirajući se na pitanja praktičnosti kao što su jeftinije sijalice i plastične slamčice - koje je Trampova kampanja počela prodavati ovog ljeta kako bi protestovala zbog zabrana u nekim gradovima - predsjednik se direktno obraća segmentu birača koji kažu da žele da ih vlada ostavi na miru, rekao je republikanski strated Dag Heji (Doug Heye), ističući kako se Trampova baza oslanja na ono što je opipljivo i što birači vole.

Demokrate i aktivisti za zaštitu okoliša rekli su da Tramp rasprodaje dugoročno zdravlje planete u pokušaju da osigura kratkoročnu političku korist. Trampova odluka o LED svjetlima će, na primjer, povećati troškove energije za 14 milijardi dolara godišnje i stvoriti 38 miliona tona ugljen-dioksida, procjenjuju potrošačke grupe. S druge strane, povratak staromodnih sijalica utiče na oko tri milijarde - gotovo polovinu - sijalica u utičnicama u američkim domovima, ukazuje Vašington post.

XS
SM
MD
LG