Dostupni linkovi

Andrijana Kadija 'nezakonito razriješena sa mjesta generalne direktorice RTCG'


Andrijana Kadija (lijevo)
Andrijana Kadija (lijevo)

Vrhovni sud Crne Gore potvrdio je da je Andrijana Kadija nezakonito razriješena sa mjesta generalne direktorice Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

"Ovo je papir koji potvrđuje da je brutalna čistka, počevši sa članovima Savjeta a završivši se smjenom direktora i uredništva, bila dobro osmišljena i realizovana akcija samo zato što je Javni servis nagovijestio da može biti pravi, svoj, da nije sluga ni navijač ni vlasti, ni opozicije, ni vladinog, ni nevladinog sektora, ni bilo kojeg centra moći. Kada vas neko najsočnije popljuje uz optužbe da ste opozicija državi, nemoralni, neprofesionalni, korumpirani, provuku vas kroz blato i ugaze ovakvu presudu doživite kao izvinjenje, ali blago. Ukratko, nijeste krivi ali je tako moralo biti", kazala je Kadija.

Smjena generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije u junu 2018. godine je od Evropske unije (EU) ocijenjena kao suprotna slobodi izražavanja i medija koja je osnovna vrijednost EU i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore Uniji te važno privremeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno za pregovaračko poglavlje 23.

Prema odlukama crnogorskih sudova, osim Kadije nezakonito su smijenjeni i direktor Televizije Crne Gore (TVCG) Vladimir Mićunović i urednik Prvog programa Aleksandar Mirković.

U martu je podgorički Viši sud potvrdio presudu danilovgradskog Osnovnog suda prema kojoj je bivši direktor TVCG Vladan Mićunović nezakonito smijenjen sa te funkcije.

Mićunović je tada ocijenio da je "svakome ko časno, odgovorno i savjesno promišlja, bilo jasno je da su svojevremene smjene u RTCG pravno i profesionalno neutemeljene".

Početkom decembra 2019. Vrhovni sud je odbio reviziju RTCG protiv presude Višeg suda, prema kojoj je bivši urednik Prvog programa televizije Aleksandar Mirković nezakonito razriješen.

Andrijana Kadija i direktor TV Vladan Mićunović su smijenjeni jer su potpisali ugovor sa Centrom za građansko obrazovanje, za koji su članovi Savjeta tvrdili da zadire i dovodi u pitanje nezavisnost javnog servisa.

Prije toga je Skupština smijenila jedan dio članova Savjeta zbog sukoba interesa i imenovala nove članove, koji važe za bliske vladajućoj koaliciji.

Smjenu Kadije i Mićunovića osudili su predstavnici međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG