Dostupni linkovi

Trump kaže da će on i Si Đinping uskoro potpisati sporazum o trgovini


Američki predsjednik sa kineskim tokom G20 samita u Osaki
Američki predsjednik sa kineskim tokom G20 samita u Osaki

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će on i kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) uskoro održati ceremoniju kako bi potpisali prvu fazu američko-kineskog trgovinskog sporazuma, koju su dogovorili ranije ovog mjeseca.

"Imat ćemo ceremoniju potpisivanja, da", rekao je Trump novinarima.

"Da, kada se konačno okupimo, I imat ćemo ubrzanu ceremoniju jer želimo ovo završiti. Dogovor je postignut, upravo je u procesu prevoda", rekao je Trump.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lightizer je 13. decembra rekao da će predstavnici obje strane potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma u prvoj sedmici januara..

Još uvijek nema potvrda iz Pekinga oko pojedinačnih komponenti sporazuma koje su objavile Sjedinjene Države. Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine je prošle sedmice rekao da će detalji sporazuma javnosti biti poznati tek nakon zvaničnog potpisivanja.

Trgovinski pregovori SAD i Kine su doživjeli kolaps početkom maja kada je Trump optužio Peking da je napravio potpuni zaokret oko obaveza u vezi promjene zakona kojima bi se uvele sveobuhvatne ekonomske i trgovinske reforme.

Trajni trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije otežao je finansijska tržišta i zaprijetio globalnom ekonomskom rastu.

XS
SM
MD
LG