Dostupni linkovi

Spor u Njemačkoj oko djece migranata u Grčkoj


Ilustracija
Ilustracija

Njemački vladini zvaničnici odbacuju poziv opozicionog lidera da ova zemlja jednostrano primi djecu migrante zatočene u pretrpanim kampovima na grčkim otocima.

Robert Habeck, jedan od predsjednika stranke Zelenih, rekao je u intervjuu za sedmični časopis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung da je "čovječanstvu nužno brzo pomoći" i izvući oko 4.000 djece iz kampa.

Međutim, vladini zvaničnici jasno su kazali da ne žele pustiti druge evropske zemlje da ignorišu patnju migranata, od kojih su mnoge oklijevale da ih prime, piše AP.

Glasnogovornica vlade Ulrike Demmer izjavila je u ponedjeljak da Njemačka želi pomoći poboljšanju životnih uslova svih zbrinutih, ali dodala je da "tražimo evropsko rješenje za budućnost, a Njemačka to ne može učiniti jednostrano."

Gerd Mueller, ministar razvojne pomoći, rekao je za časopis Passauer Neue Presse da se "djeci može i mora pomoći na licu mjesta".

Prema sporazumu između Evropske unije i Turske iz 2016. koji je imao za cilj zaustavljanje migrantskog toka u Evropu, oni koji stignu na grčke otoke s obližnje turske obale drže se u ostrvskim kampovima čekajući deportaciju, osim ako uspješno podnesu zahtjev za azil u Grčkoj.

XS
SM
MD
LG