Dostupni linkovi

Uprkos požarima australijski premijer ne odustaje od uglja


Požar u Australiji posle ekstremnih vrućina i suša
Požar u Australiji posle ekstremnih vrućina i suša

Dok Australijom besne požari konzervativni premijer Skot Morison odbija da promeni svoju klimatsku politiku i uvede ograničenja u industriji uglja, iako naučnici upozoravaju da će požari biti sve gori zbog emisija gasova s efektom staklene bašte.

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) usred krize s požarima koji pustoše zemlju čvrsto je stao u odbranu industrije uglja, uprkos kritikama da njegova vlada ne radi dovoljno u borbi protiv klimatskih promene, kao i u upozorenjima naučnika da su požari češći i intenzivniji s posledicama globalnog zagrevanja, pišu svetski mediji.

Ekstremne temperature, suše i požari

Požari su se intenzivirali blizu Sidneja tokom vikenda, dok zvaničnici upozoravaju na opasnost od jedne od najgorih sezona požara poslednjih godina, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Australiju obično zahvataju požari u letnjim mesecima, ali je ove godine sezona počela ranije s kombinacijom ekstremnih vrućina i suša, ističe njujorški list i ukazuje na navode stručnjaka za klimu s univerziteta u Melburnu da uzroci požara – visoka temperatura i suša - postaju češći s klimatskim promenama.

Prošle nedelje je toplotni talas u Australiji obarao rekorde u visini temperature koji se obično pomeraju u delovima stepena, ali su sada rekordi premašeni i za dva stepena i više stepeni, podvlači Vašington post (The Washington Post).

U državi Viktorija na jugu Australije u petak je zabeleženo 47,9 stepeni, čime je oboren rekord najtoplijeg dana u decembru iz 1976. kada je bilo 46,6 stepeni. Prema preliminarnim podacima australijskog meteorološkog zavoda, 18. decembra je prosečna maksimalna temperatura u zemlji bila 41,9 stepeni, što je oborilo rekord od 40,9 stepeni od prethodnog dana. Pre ovog toplotnog talasa, najtopliji dan je bio 7. januar 2013. kada je prosečna maksimalna temperatura bila 40,3 stepena.

Zbog klimatskih promena koje uzrokuju ljudi ovakvi toplotni talasi su verovatniji, intenzivniji i duži, ukazuje Vašington post i navodi da prve analize poslednjeg toplotnog talasa pokazuju da je usled klimatskih promena sada za 20 odsto verovatnije obaranje toplotnih rekorda nego u klimi koja nije pod uticajem gasova s efektom staklene bašte.

Dugoročni klimatski trendovi u Australiji jasno pokazuju da je došlo do zagrevanja i povećanja ekstremnih toplotnih događaja, naglašava list. Prošlo leto je bilo najtoplije zabeleženo u istoriji a meteorološka služba je ustanovila da su klimatske promene pogoršale ekstremne toplotne događaje kao i suše te godine.

Devet od 10 najtoplijih godina u Australiji je zabeleženo od 2005. i ova godina će se verovatno pridružiti listi, ukazuje Vašington post, dodajući da bi na globalnom nivou, prema NASA i drugim organizacijama, 2019. godina mogla biti druga najtoplija godina otkada se prati temperatura u svetu.

Premijer odbija "lakomislene" odluke

Australijski premijer u ponedeljak je branio klimatsku politiku svoje vlade, dok vlasti upozoravaju da požari koji pustoše Novi Južni Vels mogu trajati mesecima, prenosi Asošiejtid pres (Associated Press).

Više od tri miliona hektara je spaljeno širom Australije tokom suše poslednjih par mesec, s devet mrtvih i više od 950 uništenih domova. Oko 859 domova je izgorelo u Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj australijskoj državi koji je prošle nedelje paralizovana vanrednim stanjem i katastrofalnim uslovima.

Katastrofa s oko 200 požara u četiri australijske države, obnovila je kritike da konzervativna vlada ne radi dovoljno po pitanju klimatskih promena, ali, kako navodi AP, Morison odbija rezove u australijskoj unosnoj industriju uglja. Australija je najveći svetski izvoznik uglja i tečnog prirodnog gasa, ukazuje agencija.

"Neću otpisati radna mesta hiljada Australijanca odustajanjem od tradicionalnih industrija", rekao je Morison.

Koaliciona vlada desnog centra je na izborima u maju iznenađujuće pobedila i dobila treći mandat. Među njenim obećanjima je da će do 2030. smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 26 do 28 odsto, što je, kako piše AP, skromno u poređenju s obećanjem levog centa od 45 odsto.

Uprkos kritikama politike vlade na klimatske promene i krize s požarima, Morison je rekao da neće uvoditi "lakomislene" rezove u industriji uglja i da neće menjati svoju politike zbog "panike", ukazuje BBC.

Morison je takođe kritikovan što je odlučio da ode na porodični odmor na Havaje u vreme kada su zemlju zahvatili požari.

Australija nepokolebljivo podržava korišćenje uglja za dobijanje energiju zbog ekonomske vrednosti, uprkos preporuci u izveštaja UN o klimatskim promena, ističe BBC, navodeći da industrija uglja u Australiji zapošljava oko 38.000 ljudi.

Naučnici su dugo upozoravali da toplije i suvlje vreme dovodi do toga da požari u Australiji budu češći i intenzivniji, ukazuje britanski servis i dodaje da i mnogi Australijanci optužuju vladu za nedelovanje po pitanju globalnog zagrevanje s rastom kritika dok toplotni talas obara rekorde širom zemlje i pogoršava požare.

Mada su emisije ugljeničnih gasova u Australiji relativno niske, njen izvoz fosilnih goriva pokriva oko sedam odsto svetskih emisija, ukazuje BBC.

"Žalostan manjak liderstva"

Požari u Australiji su izložili nedostatke njene vlade i Morison mora da se suoči s izazovima klimatskih promena, ističe Fajnenšal tajms (The Financial Times) u uredničkom komentaru.

Obim krize s požarima u Australiji ima malo presedana, ali je pogoršan "žalosnim manjkom liderstva" premijera, ocenjuje Fajnenšal tajms uz komentar da izvan Australije, njegova vlada služi kao prekor svakom lideru koji je u iskušenju da sledi takav jadan odgovor na povećane pretnje od klimatskih promena.

Morison je dugo bio "veseli dobrovoljac" u polarizujućoj borbi oko klimatskih promena u Australiji koja je jedan od najvećih svetskih izvoznika fosilnih goriva, naglašava list, ukazujući da je, iako Morison često tvrdi da Australija proizvodi samo 1,3 odsto globalne emisije ugljeničnih gasova, činjenice da je njena emisija po stanovnika među najvišim u svetu.

Mada je istina da smanjenje zagađenja u Australiji neće sprečiti požare, poplave i suše, ukazuje list, globalno zagrevanje zahteva globalni odgovor, ali tog odgovora neće biti ako bogate države kao Australija nastave da se ponašaju kao da su klimatske promene problem drugih.

Morison plaća političku cenu svog nedelovanja, ali će daleko veća cena biti plaćena u budućnosti zbog niza sumornih klimatskih neuspeha koje predstavlja njegova vlada, ističe Fajnenšal tajms.

XS
SM
MD
LG