Dostupni linkovi

Njemačka odobrila dodatna sredstva za registraciju malokalibarskog oružja u BiH


Ilustracija
Ilustracija

Njemačka vlada donirala je dodatnih 340.000 eura za obilježavanje i registraciju vojnog malokalibarskog oružja u Bosni i Hercegovini, kazala jeambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bih Margret Uebber prilikom potpisivanja ugovora sa projektnim menadžerom organizacije „The HALO Trust“, Alexander Maier-om, saopšteno je iz njemačke ambasade.

Savezna Republika Njemačka je do sada u tu svrhu stavila na raspolaganje oko 526.000 eura.

Zahvaljujući ponovnoj dodjeli sredstava organizacija „The HALO Trust“ i obučeni timovi za obilježavanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine mogu nastaviti sa obilježavanjem i registracijom. Ovaj projekat uključuje obilježavanje i registraciju dodatnih 22.700 komada oružja.

Mašine za lasersko obilježavanje koje financira Njemačka ostat će u posjedu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i nakon završetka radova, kako bi bile na raspolaganju i u budućnosti.

Ovaj projekat je dio njemačko-francuske inicijative koja ima za cilj obilježavanje i registraciju malokalibarskog oružja u regiji Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je prva zemlja u kojoj se ovim važnim doprinosom pomaže pri usklađivanju međunarodnih zakonskih standarda.

XS
SM
MD
LG