Dostupni linkovi

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio 57 zakona


Parlament FBiH, decembar 23, 2019.
Parlament FBiH, decembar 23, 2019.

Na 17 sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH u 2019. godini, usvojeno je 57 zakona, saopštio je predsjedatelj Doma Mirsad Zaimović, na godišnjem predstavljanju rezultata rada ove institucije.

U protekloj godini u pomenutom Domu, također, je tretirano preko četrdeset izvještaja o radu, planova, informacija i strategija, dodao je Zaimović.

„U 2019. godini u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH došlo je do mijenjanja parlamentarne većine, te smjene prethodnog rukovodstva i imenovanje novog. S obzirom da nije imenovana Vlada FBiH nakon općih izbora, mogu istaći da smo jedan od domova koji je imao zadovoljavajući ritam i da je radio ono što je ostao dužan prethodni saziv tog doma“, istakao je Zaimović.

Zaimović je izdvojio tematsku sjednicu na kojoj je razmatrano stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću na kojoj je usvojeno niz značajnih zaključaka i na kojima izvršna vlast u Federaciji intezivno radi.

Zaimović je kazao kako je usvojen proračun Federacije BiH za sljedeću godinu, te je najavio plan rada za početak 2020. godine.

„Tematska sjednica posvećena sektoru energetike bit će održana 14. januara, tematska sjednica posvećena sektoru zdravstva 28. janaura, a 28. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, istakao je Zaimović.

Podsjećamo, u srpnju 2019. godine u rukovodstvo ovog Doma imenovan je predsjedatelj iz reda bošnjačkog naroda i dopredsjedatelj iz reda hrvatskog naroda.

Mjesto za drugog dopredsjedatelja iz reda srpskog naroda je ostalo upražnjeno.

Na novinarsko pitanje kada će kompetirano rukovodstvo, dopredsjedatelj Doma Mladen Bošković je kazao je da vjeruje da će nova parlamentarna većina predložiti kandidata i za to upražnjeno mjesto.

Zaimović je također najavio kako su u proračunu 2020. godine izdvojena sredstva od dva milijuna KM za renoviranje zgrade Parlameta FBiH, koja će u budućnosti biti samo zgrada Parlamenta, a Gradsko vijeće Grada Sarajeva bit će izmješteno u zgradu iznad Vječne vatre, kazao je Zaimović.

XS
SM
MD
LG