Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: predložen pritvor za pripadnike IDIL-a


Sud BiH, ilustracija
Sud BiH, ilustracija

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Muharema Dunića, osumnjičenog da je tokom 2014. godine, napustio područje Republike Austrije, te zajedno sa suprugom, otišao u Siriju, sa namjerom da se pridruži formacijama tzv.”IDIL-a”, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je u okviru formacija “IDIL-a”, sudjelovao u ratnim aktivnostima, koja predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa ciljem formiranja kalifata tzv.”Islamske države” na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza stuktura tzv. “IDIL-a”, osumnjičenog su zarobile koalicione snage, te je 19. decembra izručen pravosuđu BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor i za Armena Dželku, pripadnika IDIL-a, navodi se u saopštenju za javnost koje je uputila ova pravosudna institucija.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Određivanje mjere pritvora predloženo je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b), c) i d) ZKP BiH.

U soapštenju za javnost se navodi da 'u odnosu na navedenog osumnjičenog tužiteljstvo provodi istragu i tereti ga da je od 2013. godine, pa sve do sloma struktura tzv. “IDIL-a”, bio pripadnik jedinica u okviru terorističke organizacije “IDIL”, koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašena terorističkom organizacijom'. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni Dželko bio je pripadnik “IDIL-a”, sve do konačnog sloma ove terorističke organizacije na području Sirije, kada je zarobljen od koalicijskih snaga, a u borbama na području Sirije, više puta je ranjavan'.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno i da je mjera pritvora predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti kazneno djelo, te opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak naslobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

XS
SM
MD
LG