Dostupni linkovi

Predsjednik Argentine: Država u 'virtuelnom bankrotu'


Alberto Fernandez preuzima dužnost od odlazećeg argentinskog predsjednika Maurisija Makrija
Alberto Fernandez preuzima dužnost od odlazećeg argentinskog predsjednika Maurisija Makrija

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez izjavio je da se njegova zemlja nalazi u "virtuelnom bankrotu" i uporedio situaciju sa krizom iz 2001. godine, koja je bila najteža za ovu zemlju u novijoj istoriji.

Država je u recesiji, a ekonomska kriza traje 18 mjeseci usljed sloma nacionalne valute. Očekuje se da će argentinska privreda ove godine oslabiti za 3,1 odsto.

"Nije isto kao 2001. godine, ali je slično. Tada je stopa siromaštva bila 57 odsto, danas imamo 41 odsto siromašnih. Tada smo imali bankrot zbog duga, danas imamo virtuelni bankrot", rekao je Fernandez televiziji "La Kornis".

Fernandez je došao na vlast 10. decembra poslije pobjede na izborima, a ranije je izrazio spremnost da vrati dugove kreditorima, prenio je AFP.

Vlada je u petak, 20. decembra, jednostrano odgodila do avgusta plaćanje prispjelih obaveza u iznosu od devet milijardi dolara. Zbog toga su bonitetne agencije oborile kreditni rejting Argentine na nivo koji se smatra selektivnim bankrotom.

"Ovo smo naslijedili. Ne možemo se suočiti sa ovim ukoliko plaćamo prispjele obaveze. Imali smo visoku nezaposlenost, a danas je isto", rekao je Fernandez poredeći situaciju sa 2001. godinom, kada je država bankrotirala zbog duga od 100 milijardi dolara.

On je dodao da danas postoji i inflatorni proces kojeg tada nije bilo.

Predsjednik je tokom vikenda dobio političku podršku Kongresa i potvrdu vanrednog ekonomskog zakona koji danas stupa na snagu.

Zakon obuhvata povećanje poreza za srednju i višu klasu, veće beneficije za najugroženije sektore i uvođenje poreza od 30 odsto na trgovinu valutama.

XS
SM
MD
LG