Dostupni linkovi

Komšić: Sejdić - Finci dokaz da u BiH nema jednakopravnosti građana


Željko Komšić
Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naveo je povodom desetogodišnjice donošenja presude Sejdić-Finci da Bosna i Hercegovina, "nažalost, kroz svoje zakonodavne organe vlasti nije uspjela da implementira ovu presudu i druge vezane presude Evropskog suda za ljudska prava".

„Ako pri tome uzmemo u obzir da je diskriminacija na etničkoj osnovi izvedenica rasne diskriminacije, kako je to utvrđeno u presudi Sejdić-Finci, onda se svi zajedno trebamo zapitati u kakvoj to zemlji živimo. Ako tome pridodamo, da je presudi Zornić utvrđeno nepostojanje stvarne političke demokracije, odnosno da ne postoji jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine, onda se također moramo zapitati da li je sadašnji politički sistem odgovarajući za sve građane ove zemlje“, navodi se u saopćenju.

Komšić podsjeća na Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji od 29. maja 2019. godine, u kojem jasno stoji da etnička pripadnost i mjesto prebivališta kojima se uređuje status građana u izbornim procedurama i donošenju odluka, nije u skladu sa Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, što „veoma rječito govori da sadašnji izborni sistem nije usklađen sa europskim standardima“.

„Zato se Bosni i Hercegovini nalaže u presudama Europskog suda za ljudska prava i Mišljenju Evropske komisije da izmjeni svoj ustavno-pravni sistem na način da se obezbijedi i garantira jednakopravnost svih građana zemlje. To je jedini ispravan put ka euro-atlantskim integracijama, posebno prema kandidatskom statusu za Evropsku uniju.

Zato na današnji dan, ove neslavne desetogodišnjice formalno-pravnog utvrđivanja postojanja sistemske diskriminacije u Bosni i Hercegovini, pozivam sve političke aktere da izmijenimo i uskladimo sve sporne odredbe Ustava BiH, kao i pratećih zakona, te na taj način pošaljemo nedvosmislenu poruku da ova zemlja zna i može zaštiti ljudska prava i temeljne slobode, onako kako to nalažu europski standardi“, navodi se u saopćenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Finci i Sejdić: Presuda se odnosi na 400.000 Bosanaca i Hercegovaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:04 0:00
XS
SM
MD
LG