Dostupni linkovi

Dušan Bajević novi selektor nogometne reprezentacije BiH


Dušan Bajević
Dušan Bajević

Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Dušan Bajević izabran je za novog selektora reprezentacije BiH.

Na selektorskoj poziciji naslijedit će Roberta Prsinečkog, koji je nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo (EP) napustio kormilo reprezentacije.

Bajević je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza dobio jednoglasnu podršku.

Cilj koji je postavljen pred njega je plasman na Euro 2020. kroz utakmice play-offa Lige nacija, koje se igraju u martu.

U prvom obraćanju medijima Bajević je naglasio da je za imenovanje "presudila njegova velika želja da pomogne reprezentaciji u važnom trenutku kada treba da dostignemo cilj, plasman na EP".

"Vjerujem u plasman. Vjerujem da znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju cilja. Moramo da se mobilišemo i formiramo stručni štab koji će ubuduće raditi na određenim stvarima koje moraju da se poprave da dočekamo utakmice spremni. Vrijeme koje imamo za pripreme, a to je sedam-osam dana, moramo iskoristiti i doći do onoga što želimo", kazao je Bajević okupljenim novinarima u zgradi Nogometnog saveza BiH.

Zahvalio je svima na podršci i izrazio nadu da će opravdati povjerenje.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić rekao je da Bajević ima neupitnu podršku svih članova Saveza.

"Imenovali smo gospodina Bajevića do završetka EP, a za ostali dio ćemo se dogovarati s obzirom na obaveze koje imamo. Bajević će u narednih 20 dana sa stručnim službama obaviti razgovore i napraviti prijedloge imena za saradnike u stručnom štabu, shodno planu i programu koji je već napravljen", rekao je Begić.

Zvanična konferencija za medije povodom imenovanja novog selektora, kako je rečeno iz Saveza, bit će održana nakon novogodišnjih praznika.

Bajević je rođen 10. decembra 1948. godine u Mostaru. Igračku karijeru je započeo u mostarskom Veležu za koji je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova.

Kao trener najviše uspjeha imao je radeći u najvećim grčkim klubovima. Posljednjih godina aktivno je sudjelovao u radu Nogometnog saveza BiH.

XS
SM
MD
LG