Dostupni linkovi

Pet mrtvih na demonstracijama protiv zakona o državljanstvu u Indiji


Demonstracije u Indiji
Demonstracije u Indiji

Najmanje pet osoba, među kojima i osmogodišnje dete, ubijeni su na severu Indije tokom demonstracija protiv novog zakona o državljanstvu, čime se podigao na 20 ukupan broj stradalih od početka protesta prošle nedelje, saopštila je 21. decembra lokalna policija.

Više od 1.500 demonstranata uhapšeno je u proteklih deset dana. Zvaničnici kažu da je da je zbog nasilja tokom protesta privedeno, a potom pušteno oko 4.000 ljudi.

Četiri demonstranta podlegla su povredama zadobijenih u petak tokom okršaja sa policijom, rekao je portparol policije u idnijskoj državi Utar Pradeš, Širiš Čandra.

Jedno osmogodišnje dete ubijeno je u metežu za vreme demonstracija u svetom hinduističkom gradu Varanasiju i istoj državi, rekao je šef policije te oblasti.

Time se popeo na 20 ukupan broj mrtvih od početka protesta pre deset dana protiv zakona koji se smatra diskriminatorskim prema muslimanima.

Indijski parlament usvojio je zakon 11. decembra i on olakšava dobijanje indijskog državljanstva za izbeglice iz Avganistana, Bangladeša i Pakistana, izuzev muslimana.

Država Utar Pradeš sa oko 200 miliona stanovnika, od kojih su 20 odsto muslimani, najmnogoljudnija je država u Indiji. Jedanaest od 20 žrtava zabeleženih od početka protesta ubijeno je u Utar Pradešu.

Politička opozicija osudila je brutalnu represiju nad demonstrantima od strane nacionalnističkih hinduističkih vlasti koje su uvele policijski čas, zatvarale prodavnice i blokirale pristup internetu u nastojanju da uguše proteste protiv tog zakona.

Protesti širom Indije zbog zakona o državljanstvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

XS
SM
MD
LG