Dostupni linkovi

Tramp kritikovao evangelistički magazin zbog poziva na opoziv


Predsednik SAD Donald Tramp obrušio se u petak na uticajni evangelistički magazin koji je osnovao propovednik Bili Grejem (Billy Graham), nakon što u uvodniku pozvao na njegov opoziv.

On je optužio “Hrišćanstvo danas” (Christianity Today) da je ultralevičarska publikacija koja podržava demokrate, podsećajući da nijedan predsednik nije toliko učinio za evangelističku zajednicu kao on.

Ovaj magazin je objavio u četvrtak tekst u kome navodi da ne može više ostati po strani posle Trampovog opoziva u Predstavničkom domu.

“Predsednik SAD je pokušao da iskoristi svoju političku moć da bi prisilio stranog lidera da šikanira i diskredituje jednog od njegovih političkih protivnika. To je ne samo kršenje Ustava, već, što je još važnije, nemoralno”, objavilo je “Hrišćanstvo danas”.

Predstavnički dom, u kome demokrate imaju većinu, opozvao je Trampa po optužnici za zloupotrebu vlasti zbog pritisaka na vlasti u Kijevu da istraže bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), glavnog pretendenta za predsedničkog kandidata demokrata na izborima 2020, kao i opstrukcije istrage u Kongresu u ovom slučaju. Senat bi trebalo da se izjasni u januaru, ali se očekuje da odbije inicijativu Predstavničkog doma.

Urednik “Hrišćanstva danas” Mark Gali (Gali) u reakciji na Trampov tvit kazao je da je njegovo ponašanje izaziva urgentnu zabrinutost.

“Retko komentarišemo politiku osim ako se tiče pitanja koja su od nacionalnog značaja. A ovoj je slučaj. Ovo je nešto o čemu kao pokret treba da razmislimo i molimo u ovom trenutku naših života”, kazao je Gali za CNN.

Evangelistički hrišćani čine 25 odsto američkog biračkog tela, procenjuje Pju Riserč (Pew Research) i okosnica su podrške Trampu. Na izborima 2016. za njega je glasalo oko 80 procenata građana iz ove zajednice.

Magazin podseća da se njegov stav kada je tražio opoziv predsednika Bila Klintona 1998. odnosi“gotovo savršeno na našeg sadašnjeg predsednika”.

“Hrišćanstvo danas” priznaje da je Tramp afirmisao konzervativna pitanja od značaja za hriščane, kao što su profil sudija koje je nominovao u Vrhovni sud, njegova “odbrana verskih sloboda” kao i ekonomske politike.

Međutim, magazin dodaje da je proces opoziva zbog Trampovih pokušaja da iskoristi javni položaj da bi privoli Ukrajinu da sprovede pomenutu istragu uoči izbora, pokazao da je “izdao svoju ustavnu zakletvu”.

Gali je odbacio Trampovu tvrdnju da je njegov magazin “ultralevičarski”, ističući da se smatra “prilično centrističkim”.

Grejemov sin Frenklin (Franklin) je napisao na Tviteru da je njegov otac, koji je pokrenuo magazin 1956. i bio jedan od najpoznatijih evangelističkih lidera i duhovnih savetnik američkih predsednika, bio Trampov pristalica i da bi se “posramio” pomenutog teksta.

Frenklin Grejem je naveo da postoje liberalni elementi unutar evangelističkog pokreta koje predstavlja “Hrišćanstvo danas”, ističući da pomenuti tekst neće promeniti mišljenje o Trampu u ovoj zajednici. Čak 99 odsto evangelista je u nedavnoj anketi odgovorilo da je protiv opoziva aktuelnog predsednika SAD.

Magazin je kritikovao i demokrate zbog, kako navodi, nastojanja da smene Trampa od samog početka kada je postao predsednik, ali da to ne opravdava njegove poteze.XS
SM
MD
LG