Dostupni linkovi

Kompanija Oranž proglašena krivom zbog samoubistava radnika


Protesti radnika u Francuskoj
Protesti radnika u Francuskoj

Francuska telekomunikaciona kompanija Oranž danas je proglašena krivom za niz samoubistava zaposlenih, a njen bivši direktor osuđen je na kaznu zatvora.

Jedna od najvećih svetskih firmi u oblasti telekomunikacija kažnjena je sa 75.000 evra i naređeno joj je da plati dodatne stotine hiljada evra odštete zbog samoubistava zaposlenih tokom 2000-ih godina, u vreme restrukturiranja kompanije koje je po mnoge imalo teške posledice.

Firma Oranž, koja se tada zvala Frans telekom, prva je velika francuska kompanija kojoj je suđeno po optužbi za institucionalizovani kolektivni mobing, a današnja, istorijska presuda mogla bi da poveća mogućnost da se i druga preduzeća suoče sa sličnim pravnim procesima.

Francuska je među malobrojnim državama u svetu koje mogu da procesuiraju kompanije ili zaposlene zbog takvih zloupotreba.

Bivši direktor Oranža Didije Lombar osuđen je na četiri meseca zatvora i kaznu od 15.000 evra, a njegov advokat je najavio žalbu.

Drugi menadžeri kompanije osuđeni su na kratke zatvorske kazne, a moraće da plate hiljade evra.

Oni su negirali odgovornost za samoubistva ljudi koje nisu poznavali.

Sud je međutim odlučio da su i oni i kompanija krivi za kolektivni mobing, navodeći u presudi da su "metode korišćene za ukidanje 22.000 radnih mesta bile ilegalne".

Advokati Oranža naveli su da su ukidanja radnih mesta bila neophodan deo procesa privatizacije državnog Frans telekoma.

Kompanija je danas i dalje dominantna u Francuskoj, a posluje i u 26 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Vrednost njenih akcija nije znatno promenjena posle presude.

Lombar, njegova nekadašnja desna ruka Luj-Pjer Ven (Wenes) i direktor ljudskih resursa Olivije Barbero osuđeni su zbog vođenja "politike destabilizacije" dok su pokušavali da ugase hiljade radnih mesta. Još četiri menadžera osuđena su zbog saučesništva.

Desetine zaposlenih izvršile su samoubistvo tokom procesa restrukturiranja kompanije.

U fokusu suđenja bilo je 39 slučajeva - 19 samoubistava, 12 pokušaja samoubistva i osam slučaja teške depresije, u periodu od 2006. do 2009. godine.

Samoubistva drugih zaposlenih nisu mogla da budu povezana direktno i jedino s njihovim poslom.


XS
SM
MD
LG