Dostupni linkovi

Indija: Tri osobe poginule, hiljade ljudi uhapšeno


Demonstranti bacaju kamenje prema policiji pored zapaljenih vozila tokom protesta protiv novog zakona o državljanstvu, 19. decembar 2019.
Demonstranti bacaju kamenje prema policiji pored zapaljenih vozila tokom protesta protiv novog zakona o državljanstvu, 19. decembar 2019.

U Indiji su danas tri osobe poginule a policija je uhapsila nekoliko hiljada demonstranata u nekim od najvećih gradova Indije pošto su prkosili zabranama okupljanja koje su vlasti uvele kako bi zaustavile masovne demonstracije protiv novog zakona o državljanstvu, javlja BBC.

Protesti su besneli širom Indije uprkos zabranama, dok se povećava protivljenje novom zakonu koji omogućava državljanstvo nemuslimanskim izbeglicama iz nekoliko susednih zemalja, odakle beže od progona.

Protivnici zakona tvrde da on predstavlja nastavak nacionalističke politike premijera Narendre Modija i da njegova vlada na taj način pokušava da približi Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac dugotrajnoj posvećenosti Indije sekularnoj demokratiji.

Kako bi ugušile proteste, vlasti su blokirale puteve, prekinule internet i telefonske komunikacije, čak i u delovima Nju Delhija, i pooštrile ograničenja za demonstracije u saveznoj državi Asam, na severoistoku Indije, gde su protesti prvo izbili prošle nedelje, pošto je parlament 11. decembra usvojio sporni zakon.

Novi zakon se odnosi na hinduse, hrišćane, sike, budiste, parse i djainiste koji su u Indiji ilegalno, ali su izbegli od progona u Bangladešu, Pakistanu ili Avganistanu, većinski muslimanskim zemljama. Zakon se ne primenjuje na pripadnike muslimanskih manjina poput Rohindža, proganjanih iz susednog Mijanmara.

Kritičari zakona navode da je to najnoviji pokušaj Modijeve nacionalističke vlade da marginalizuje oko 200 miliona indijskih muslimana i da predstavlja kršenje sekularnog ustava zemlje.

Protesti širom Indije zbog zakona o državljanstvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG