Dostupni linkovi

Predsednik Libana se konsultuje o imenovanju novog premijera


Sukobi policije i demonstranata na ulicama Bejruta, Liban
Sukobi policije i demonstranata na ulicama Bejruta, Liban

Predsednik Libana Mišel Aun konsultuje se u četvrtak (19. decembar) sa parlamentarnim blokovima o imenovanju novog premijera usred političke i ekonomske krize i čitavih nedelja protesta širom zemlje.

Nekoliko puta odlagane konsultacije započele su nakon što je premijer u ostavci Saad Hariri 18. decembra najavio da ne želi da ponovo bude na toj funkciji jer blokovi nisu mogli da se dogovore da ga podrže.

Demonstranti na ulicama su još ranije odbacili mogućnost njegove nominacije.

Razgovori predsednika Auna i predstavnika 128 članova parlamenta odlagani su dva puta, a sada se održavaju posle nekoliko dana nasilja, kakvo nije zabeleženo od početka protesta protiv vlade koji su izbili 17. oktobra.

U sukobima su učestvovali pripadnici bezbednosnih snaga i demonstranti koji protestuju protiv vlade kao pristalice dve glavne libanske šiitske organizacije Hezboalaha i Amala.

Mogući kandidat za novog premijera je Hasan Diab profesor univerziteta i bivši ministar obrazovanja.

Za nominaciju njemu je potrebna podrška bar polovine poslanika.

U libanskom političkom sistemu premijer mora biti iz zajednice suni muslimana.

Druga noć sukoba na ulicama Bejruta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Libanski političari nisu bili u stanju da se dogovore o novoj vladi otkako je Hariri podneo ostavku 29. oktobra u odgovoru na proteste koji su najpre izbili zbog ekonomske krize i ujedinili Libance protiv njihovih lidera.

Hariri koji ima podršku Zapada nadao se da će ponovo biti imenovan za premijera ali nije dobio podršku hrišćanskih parlamentarnih blokova.

"Postalo mi je jasno da se uprkos mojoj kategoričnoj posvećenosti formiranju vlade specijalista pozicije ne menjaju i zato moram da objavim da neću biti kandidat za formiranje nove vlade", saopštio je Hariri u sredu (18. decembar).

Demonstranti na ulicama kažu da žele da novi ljudi vladaju Libanom, zemljom koja je jedan od najvećih dužnika u svetu.

Libanci ponovo na ulicama: 'Buni se, Bejrute'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG