Dostupni linkovi

Holandski poljoprivrednici i građevinci protestovali zbog mera protiv zagađenja


Ilustrativna fotografija

Poljoprivrednici i građevinski radnici protestovali su u sredu (18. decembar) širom Holandije jer gube posao zbog politike Vlade za smanjenje zagađenja vazduha.

U Holandiji su ove godine obustavljeni mnogi građevinski projekti jer je domaći sud utvrdio da građevinske dozvole nisu u skladu s propisima EU o zaštiti životne sredine od zagađenja.

Holandska vlada nastoji da se smanji zagađenje vazduha, te je Parlament u utorak po hitnoj proceduri doneo zakon o novom ograničenju emisije štetnih azotnih oksida.

Tim zakonom se poljoprivrednici obavezuju da promene sastojke stočne hrane, stimuliše se ukidanje farmi svinja i smanjuje se maksimalna dozvoljena brzina na holandskim putevima sa 130 na 100 kilometara na čas.

Vlada je 18. decembra objavila da je postigla širok dogovor s koalicijom poljoprivrednih grupa o borbi protiv emisija azotnih oksida, ali poljoprivrednici su traktorima blokirali glavni put na granici s Nemačkom, i traktore parkirali i u centru Haga.

Poljoprivrednici i građevinski radnici koji smatraju da "nije pošteno da se baš oni nađu na udaru ekoloških mera", dovezli su se 18. decembra i do jedne elektrane na ugalj i do čeličane, da bi ukazali da je industrija veliki zagađivač.

Protesti su uglavnom bili mirni, ali je policija saopštila da je kaznila 24 poljoprivrednika zbog saobraćajnih prekršaja, među kojima je vožnja traktora putem.

Visok stupanj onečišćenja zraka u Delhiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

XS
SM
MD
LG