Dostupni linkovi

Federalni i državni nivo BiH usvojili budžete za 2020. godinu


Usvajanjem Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu u drugom čitanju okončana je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi agencija Fena.

Budžet u iznosu od oko 1,8 milijardi KM (oko milijardu eura) usvojen je u ovom domu koncem godine, ali da bi potpuna procedura usvajanja tog najvažnijeg finansijskog dokumenta države bila okončana potrebno je da ja potvrdi i Dom naroda u oba čitanja u identičnom tekstu.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a koji je razmatran po hitnom zakonodavnom postupku, nije dobio potrebnu entitetsku većinu da bi zakon bio usvojen.

Predstavnički dom također je usvojio i budžet za 2020. godinu za Federaciju BiH u iznosu od oko 2,5 milijardi eura. Ovaj budžet je u odnosu na ovogodišnji veći za 83 posto. Razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet Federacije BiH.

Planirano je da doprinosi za Penziono-invalidsko osiguranje Federacije BiH 1.037 milijardi eura postanu prihod budžeta i od 1. januara se uplaćuju na Jedinstveni račun Trezora.

XS
SM
MD
LG