Dostupni linkovi

Tirana: Novinari protestuju zbog predloženog 'paketa o kleveti'


Tirana, ilustrativna fotografija
Tirana, ilustrativna fotografija

Desetine novinara protestovalo je ispred albanskog parlamenta tokom rasprave o "prijedlogu protiv klevete" kojim bi se omogućile velike novčane kazne za online medije dok bi vladini regulatori medija dobili veća ovlaštenja.

Petnaest novinarskih i organizacija civilnog društva pozvalo je zastupnike da odbace vladin prijedlog, rekavši da bi taj prijedlog bio "prijetnja slobodi izražavanja i slobodi medija u državi te da bi bio u suprotnosti sa međunarodnim načelima".

Jedan od učesnika protesta, Besart Likmeta, predstavnim Balkanske istraživačke mreže (BIRN) rekao je za Glas Amerike da je prijedlog nedemokratičan.

Novinari koji su učestvovali u protestima rekli su da, ukoliko mjere za koje bi se moglo glasati danas, budu odobrene, oni će ih osporiti na Ustavnom sudu.

Predloženi paket također je privukao kritike organizacija van Albanije koje su navele kako mjere ne ispunjavaju međunarodne standarde za medijska prava.

Među njima je i Evropska federacija novinara, iz koje su saopštili da podržavaju lokalnu albansku asocijaciju novinara ua odbacivanjem prijedloga o kleveti.

"Ukoliko budu usvojene, izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim medijima i Zakon o elektronskim komunikacijama, omogućile bi vladinim tijelima moć da blokiraju web stranice i izriču prekomjerne novčane kazne za bilo kakvo kršenje dostojanstva i privatnosti", navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

Zabrinutost zbog vladinog prijedloga o izmjeni zakona izrazila je i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, rekavši da predloženi paket treba "hitno poboljšati", jer neke odredbe nisu u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija. Mijatović je pozvala albanske zastupnike da izvrše izmjene zakona u skladu sa evropskim pravilima.

XS
SM
MD
LG