Dostupni linkovi

Dačić: Upućena nota Malti povodom najave deportacije dece


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Vlada Malte nije promenila odluku o deci porodica iz Srbije kojima je odbijena boravišna dozvola u toj zemlji i kojima preti deportacija jer njihovi roditelji ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda.

Dačić je rekao da je njegovo ministarstvo uputilo zvaničnu notu i zamolilo Maltu za „humani pristup“.

I generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da su u toku aktivnosti na rešavanju problema porodica 22 dece. Podnosioci zahteva imaju pravo žalbe, a do donošenja rešenja Odbora za žalbe imigranata, deca će moći da uz privremene dozvole borave na Malti, naveo je on za RTS.

Odalović je dodao i da ovo nije poblem koji dotiče samo srpske državljane na Malti.

„To je pooštrena imigraciona politika koju Malta već nekoliko meseci najavljuje. Naš ambasador je već u novembru reagovao, napravio je određene kontakte i ukazao na posebnosti položaja naših ljudi tamo. Inicirali smo nekoliko važnih sastanaka na kojima smo očekivali da ćemo doći do boljih rešenja od ovoga koje je trenutno na snazi", rekao Odalović i dodao da aktivnosti i dalje traju.

Mediji su ranije javili da 22 dece, među kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo da više borave u Malti jer roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. Uglavnom je reč o porodicama iz država koje nisu članice Evropske unije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ranije je saopštilo da je preko Ambasade Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, iniciralo konzularne konsultacije o ovom pitanju i da su one zakazane za 27. januar 2020. godine.

XS
SM
MD
LG