Dostupni linkovi

Saradnik Trumpovog advokata primio milion dolara od ukrajinskog oligarha


Lev Parnas i njegova supruga Svetlana Parnas
Lev Parnas i njegova supruga Svetlana Parnas

Lev Parnas, saradnik Rudya Giulianija, ličnog advokata američkog predsjednika Donalda Trumpa, dobio je milion dolara od advokata ukrajinskog oligarha Dmytra Firtasha, istakli su tužioci na sudu.

Tužioci u SAD-u su naveli da bi Parnasu trebalo povući pravo na kauciju jer je od njih sakrio ovu uplatu. Parnas je negirao skrivanje plaćanja.

Državljanin Sjedinjenih Američkih Država rođen u Ukrajini, optužen je za kršenje finansiranja kampanje, pušten je uz kauciju nakon hapšenja u oktobru, a nalazi se u kućnom pritvoru na Floridi.

Tužioci su prošle sedmice zatražili od američkog okružnog suca u New Yorku da povuče Parnasovu kauciju. Rekli su da je sakrio podatke o svojim finansijama, uključujući uplatu od milion dolara koje je primio s računa u Rusiji u septembru.

Račun je bio na ime njegove supruge Svetlane Parnas.

Parnas i njegov optuženi poslovni partner, američki državljanin rođen u Bjelorusiji, Igor Fruman, bliski su saradnici Giulianija.

Obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Oni i Giuliani bili su uključeni u nezvanične sastanke s aktuelnim i bivšim ukrajinskim zvaničnicima u vezi sa istragom bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, njegovog sina Huntera i aktivnostima demokrata na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

Optužnica ih tereti da su radili u ime jednog ili više ukrajinskih zvaničnika u pokušaju da uklone tadašnju ambasadoricu SAD-a u Ukrajini Marie Yovanovitch.

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca, Firtash se bori protiv izručenja SAD-u još od njegovog hapšenja 2014. godine u Beču. Vlasti SAD-a istražuju Firtasha od 2006. godine zbog sumnje u podmićivanje i formiranje organizovane kriminalne grupe.

XS
SM
MD
LG