Dostupni linkovi

Pacolli: Spriječiti revizionizam na Kosovu


Šef kosovske diplomatije Behgjet Pacolli
Šef kosovske diplomatije Behgjet Pacolli

Šef kosovske diplomatije Behgjet Pacolli objavio je na svom Tviter nalogu da je predao kosovskom tužiocu "hiljade stranica materijala koje dokazuju srpsku genocidnu politiku protiv Kosova i masovnih ubistava vojske YU-a, MUP-a, Beograda, kontrolisanih paravojnih i drugih lokalnih oružanih grupa. Svi oni slobodno šetaju Beogradom. Pravda nije uspjela u ovim slučajevima".

"Danas je isti MUP, isti Beograd lažirao dokumente koje je koristio korumpirani Dick Marty. To je isto kao upotreba nacista za procesuiranje Jevreja koji su se borili za slobodu. To neće biti dozvoljeno. Istinu ćemo pokazati svijetu. Mi ćemo spriječiti revizionizam na Kosovu", napisao je Pacolli.

U sukobima na Kosovu ubijeno je preko 13.000 ljudi, a više od 1.600 se i dalje vode kao nestali.

Inače, prema podacima Fonda za humanitarno pravo u Prištini, u periodu od 1999. do sada za ratne zločine optuženo je 114 osoba, kažnjeno je njih 40 kaznom između pet i 15 godina zatvora, dok je 26 u bekstvu. Za ostale se i dalje vodi sudski proces.

Od 114 optuženih, 47 su srpske nacionalnosti, 61 albanske, pet crnogorske i jedan iz zajednice Roma, Aškalija i Egipćana. Od svih podignutih optužnica, kažnjena su 34 Albanaca i četiri Srbina.

U međuvremenu, Ministarstvo pravde je ove godine prosledilo Skupštini Kosova izmene Krivičnog zakonika koje omogućavaju suđenja i izricanja kazne u odsustvu, zbog toga što mnoge osobe koje su deo krivičnog gonjenja i koje mogu biti odgovorne za ratne zločine više ne žive na Kosovu, već u Srbiji.

XS
SM
MD
LG