Dostupni linkovi

Nekoliko stotina hiljada Francuza protestuje protiv reforme penzija


Većina metro stanica je zatvorena u Parizu, a železnice štrajkuju već 13 dana
Većina metro stanica je zatvorena u Parizu, a železnice štrajkuju već 13 dana

Nekoliko stotina hiljada osoba okupilo se danas, prvi put na poziv svih sindikata u Francuskoj, na proteste protiv najavljene reforme penzija, dok je štrajk železnica ušao u trinaesti dan.

Više od 615 hiljada osoba okupilo se u oko 80 gradova, navela je policija, prenosi Rojters. Rojtersov novinar javio je kako je policija u Parizu upotrijebila silu da rastjera demonstrante, ali da su, osim toga, protesti većinom bili mirni.

Železničari, prosvetni radnici, advokati i zaposleni u javnoj službi izašli su danas na ulice protiv najavljenog univerzalnog sistema plaćanja penzija koji bi zamenio dosadašnja 42 različita režima isplata.

Francuski premijer Eduar Filip ponovio je danas da je vlada "u potpunosti rešena" da sprovede reformu penzija uprkos štrajku saobraćaja od 5. decembra i protesta građana i sindikata.

"Rešenost moja, vlade i velike većine je apsolutna", rekao je Filip u parlamentu braneći reformu univerzalnog sistema isplata penzija umesto dosadašnja 42 režima.

Današnji protest je treći od početka decembra. Na prvom okupljanju 5. decembra bilo je više od 800.000 osoba širom Francuske.

U Parizu ne radi većina linija metroa. Železnica SNCF saopštila je da ni sutra neće biti bolja situacija i da će saobraćaj biti znatno poremećen.

Sindikati se nadaju da će održati intenzitet protesta, kako bi izvršili pritisak na vlast.

XS
SM
MD
LG