Dostupni linkovi

Velika Britanija zakonom protiv produženja prelaznog perioda nakon Brexita


Parlament Velike Britanije
Parlament Velike Britanije

Vlada Velike Britanije će dodati novu klauzulu u Zakon o Brexitu kako bi isključili bilo kakvo produženje prelaznog perioda, koji ističe krajem ove godine, javlja BBC, a o kojoj bi parlament te zemlje trebao glasati ove sedmice.

Naime, prelazni period nakon Brexita, koji završava u decembru 2020. godine, može biti produžen pristankom obje strane za još dvije godine.

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je da će blok uraditi sve što može kako bi ispoštovali rok i postigli trgovinski dogovor nakon Brexita prije završetka iduće godine, javlja Reuters.

„Uradit ćemo sve što možemo“, kratko je izjavio Barnier.

U prvom obraćanju u britanskom parlamentu, nakon općih izbora, premijer te zemlje Boris Johnson ponovio je kako je njegov prioritet da „provede Brexit“. Također je obećao da će tražiti „zajednički pristup“.

Jeremy Corbin, lider laburista, čestitao je Johnsonu na izbornoj pobjedi, ali je rekao da će biti „ocijenjen“ prema tome da li je ispunio „mnoga obećanja“ koja je dao tokom kampanje.

Velika Britanija bi trebala izaći iz Evropske unije 31. januara, skoro tri i po godine nakon što su građani glasali za izlazak na referendumu.

XS
SM
MD
LG