Dostupni linkovi

Google, Apple, Tesla, Microsoft tuženi zbog zloupotrebe djece u Kongu


Logo Applea i Googlea
Logo Applea i Googlea

Apple, Google, Tesla i Microsoft su među firmama inavedenim u parnici u kojoj se traži odšteta zbog smrti i povreda djece rudara u Demokratskoj Republici Kongo.

Međunarodni advokati za ljudska prava podnijeli su tužbu u ime 14 porodica iz Konga, piše BBC.

Oni optužuju kompanije da su imale saznanje da se kobalt koji se koristi u njihovim proizvodima mogao dovesti u vezu s dječijim radom. DR Kongo proizvodi 60 posto kobalta na svjetskom tržištu.

Taj mineral se koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija namijenjenih za napajanje električnih automobila, laptopa i pametnih telefona.

Međutim, postupak ekstrakcije tog minerala izaziva zabrinutost jer je povezan s ilegalnim rudarstvom, kršenjem ljudskih prava i korupcijom.

U tužbi podnesenoj u SAD-u tvrdi se da su tehnološke kompanije imale "saznanje" da se kobalt nabavljen za njihove proizvode može povezati sa dječijim radom.

Oni kažu da kompanije nisu uspjele regulisati svoje lance opskrbe i umjesto toga su željele profitirati od eksploatacije.

Ostale kompanije navedene u parnici su proizvođač računara Dell i dvije rudarske kompanije, Zhejiang Huayou Cobalt i Glencore, koji posjeduju rudnike gdje su, kako navode porodice, njihova djeca radila.

XS
SM
MD
LG