Dostupni linkovi

Krivična prijava zbog hakerskog napada na Istinomer


Istinomer
Istinomer

Zbog hakerskog napada na sajt Istinomera, koji se dogodio 16. decembra, podneta je krivična prijava Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, saopšteno je iz redakcije portala Istinomer.

"Napadom koji je počeo nešto posle 16 sati, sajt je oboren usled opterećenja od 30 miliona i 500 hiljada zahteva po satu generisanih sa IP adresa iz: Brazila, Indonezije, Tajlanda, Rusije, Indije…", navodi se u saopštenju Istinomera.

Dodaje se da je krivična prijava podneta protiv NN lica, kao i da je DDOS napad usledio nekoliko dana nakon što je hakovana i Istinomerova onlajn anketa za "Laž decenije" koja je trebalo da bude realizovana povodom desetogodišnjice postojanja tog portala.

"Tokom deset godina rada Istinomer nikada nije pretrpeo hakerske napade ni približnog intenziteta. Napad na Istinomer flagrantan je primer pokušaja gušenja medijskih sloboda i onemogućavanja prvog fekt-čeking medija u regionu da javnost obaveštava o tome ko se služi neistinama, zloupotrebom činjenica i neodgovornim obećanjima", ističu u toj redakciji.

U saopštenju se dodaje da je redakcija spremna na punu saradnju sa nadležnim organima od kojih očekuje da otkriju nalogodavca i finansijera tehnoloških diverzija kojima je izložen Istinomer.

Podstimo, hakerski napad na onlajn anketu dogodio se 4. decembra, dan uoči zatvaranja glasanja za „Laž decenije“, a iz redakcije je tada saopšteno da se "10.000 glasova, koliko je sakupljeno za nedelju dana, tokom nekoliko časova pretvorilo u 350.000 'glasova'".

Istinomer je istakao da je to "uticalo na stanje na tabeli" ankete o "Laži decenije" tako što su se predstavnici sadašnje vlasti "odjednom našli daleko iza leđa" predstavnika bivše vlasti, odnosno današnje opozicije.

XS
SM
MD
LG