Dostupni linkovi

FUP uhapsio tri osobe zbog sumnje za bankovnu prevaru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su tri osobe iz Sarajeva inicijala E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.).

Uhapšene osobe se sumnjiče za krivično djelo prevaru. FUP je u prethodnom periodu primila više prijava osoba protiv te kriminalne grupe. Oni se sumnjiče da su u periodu od juna do decembra 2019. godine, neovlašteno došli do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine.

"To su radili na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raiffeisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prijevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinski korist", saopštila je Federalna uprava policije.

FUP je, postupajući prema naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršio pretrese stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje su koristili osumnjičeni. Tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Uhapšene osobe su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama FUP-a, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG