Dostupni linkovi

Belgijski sud odložio donošenje odluke o izručenju Pućdemona Španiji


Karles Pućdemon
Karles Pućdemon

Belgijski sud je odložio za najmanje dva meseca donošenje odluke o izručenju bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona (Carles Puigdemont) Španiji.

Sud u Briselu odlučio je da će novo saslušanje biti održano 3. februara, pošto Evropski sud pravde presudi da li Pućdemon treba da dobije imunitet jer je izabran za poslanika Evropskog parlamenta.

Pućdemon je s nekoliko saradnika, bivših katalonskih zvaničnika, pobegao iz Španije u Belgiju u oktobru 2017. godine, kako bi izbegao hapšenje zbog pokušaja odvajanja Katalonije i referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona koji je vlada u Madridu proglasila nelegalnim.

Bivši predsednik Katalonije predao se belgijskim vlastima u oktobru pošto je Španija izdala nalog za njegovo hapšenje, posle presude kojom je devet bivših katalonskih zvaničnika osuđeno na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.

Pućdemon je u maju izabran za poslanika Evropskog parlamenta, ali mu mandat nije dodeljen. On je potom pokrenuo proces pred Evropskim sudom pravde, a danas je izjavio da ima poverenja u evropsko pravosuđe.

Katalonski protesti zbog presude
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG