Dostupni linkovi

Kapetan kruzera iz sudara u Budimpešti ponovo uhapšen


Policija na mjestu nesreće, Budimpešta
Policija na mjestu nesreće, Budimpešta

Kapetan kruzera koji je učestvovao u sudaru u maju s turističkim brodom na Dunavu ponovo je uhapšen zbog brige da bi mogao pobjeći uoči suđenja, saopćili su mađarski tužioci u ponedjeljak (16. decembar).

Mađarski tužioci prošlog su mjeseca optužili 64-godišnjeg kapetana kruzera "Viking Sigyn", identifikovanog samo kao Jurij C, zbog neoprezne plovidbe u riječnom saobraćaju koja je dovela do fatalne masovne katastrofe i po 35 tačaka zbog ne pružanja pomoći. Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od devet godina.

Samo sedam od 33 južnokorejska turista na turističkom brodu "Hableany" ("Sirena") preživjelo je sudar u noćnim satima, u kome su također poginula dvojica mađarskih članova posade. Sudar se desio kod mosta Margit u Budimpešti, u blizini zgrade državnog parlamenta.

Posmrtni ostaci jedne južnokorejske turistice tek trebaju biti otkriveni.

Na ovu presudu peštanskog Centralnog oblasnog suda može se uložiti žalba.

Kapetan je bio oslobođen iz pritvora nakon što je istraga sudara okončana u oktobru, ali mora nositi sa sobom napravu za elektronsko praćenje i nije mu dopušteno da bez dozvole napusti određeno mu mjesto boravka.

"Hableany" je izvukao iz Dunava golemi plutajući kran 11. juna. Tijela nekih od žrtava izvučena su više od 100 kilometara nizvodno od mjesta nesreće, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG