Dostupni linkovi

Crna Gora: Odbijen zahtev crkve za oduzimanje roditeljskih prava zbog stupanja u istopolne zajednice


Podgorica prajd, novembar 2018.
Podgorica prajd, novembar 2018.

Ministarstvo za ljudska i manjinska Crne Gore nije prihvatilo predlog Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) da se licima istog pola zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljsko staranje ili starateljstvo, prenosi agencija Mina.

Crnogorska Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Ministarstvo smatra da takav stav MCP nije prihvatljiv i da je „direktno narušavanje Ustavom i Porodičnim zakonom utvrđenih prava i dužnosti roditelja i djece“.

Podsjeća se da su prema Ustavu Crne Gore roditelji obavezni da brinu o djeci, da ih vaspitavaju i školuju.

Porodičnim zakonom je predviđeno da sud može donijeti odluku o odvajanju djeteta od roditelja samo onda ako postoje razlozi za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava ili u slučaju nasilja u porodici.

„Porodičnim zakonom regulisano je da do lišenja roditeljskog prava može doći ukoliko roditelj zloupotrebljava roditeljsko pravo i grubo zanemaruje roditeljske dužnosti“, navelo je Ministarstvo, a prenela Mina.

Kako se objašnjava, to znači ukoliko roditelj zlostavlja dijete, izrabljuje ga, prisiljava na pretjeran rad ili ako napusti dijete, izbjegava da izdržava dijete, spriječava održavanje ličnih odnosa sa djetetom i drugo.

„Kako u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisani slučajevi usled čijeg postojanja bi sud mogao da odlučuje o lišenju ili ogrančenju roditeljskog prava, jasno je da ovakav predlog MCP nije ni pravno ni društveno prihvatljiv“, smatraju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

XS
SM
MD
LG