Dostupni linkovi

Goražde: Godišnjica stradanja Drinskih mučenica


U Goraždu je u nedjelju obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica, pet časnih sestara koje su dekretom pape Benedikta XVI prije devet godina proglašene blaženima.

U rijeku Drinu i kraj spomen obilježja na mjestu njihovog stradanja, u prisustvu velikog broja vjernika, položeno je cvijeće, dok je molitvu predvodio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Već duže vrijeme se zagovara izgradnja crkve koja bi primila hiljade vjernika koji svake godine žele posjetiti ovaj grad.

Predstavnici lokalne zajednice i u nedjelju su obećali da će lokacija za izgradnju crkve posvećene Drinskim mučenicama vrlo brzo biti na raspolaganju.

Sestre Berchmanu Leidenix iz Austrije, Julu Ivanišević iz Hrvatske, Krizinu Bojanc i Antoniju Fabjan iz Slovenije, te Hrvaticu mađarskoga porijekla Mariju Bernadetu Banja, u decembru 1941. godine na Palama su zarobili četnici i sproveli ih prema Goraždu.

Najstarija među njima, sestra Berchmana, preminula je tokom napornog pješačenja, dok su ostale, suočene s pokušajem zlostavljanja, skočile sa prozora kasarne u kojoj su bile zatočene.

Čin njihovog žrtvovanja ima ogroman značaj za katolike iz cijelog svijeta.

Hodočašće u Goraždu: Put Drinskih mučenica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG