Dostupni linkovi

EU: Veća angažovanost na smanjenju emisije štetnih gasova 


Sadašnjim tempom temperatura bi mogla da poraste za četiri ili pet stepeni Celzijusa do kraja veka (Fotografija iz Kazahstana, decembar 2019.)
Sadašnjim tempom temperatura bi mogla da poraste za četiri ili pet stepeni Celzijusa do kraja veka (Fotografija iz Kazahstana, decembar 2019.)

Evropska unija(EU) založila se danas da sa Samita Ujedinjenih nacija(UN) u Madridu bude poslata jasna poruka da su države spremne da učine više na smanjenju emisije štetnih gasova, javlja Rojters.

Dvosedmični godišnji pregovori o klimatskim promjenama trebalo je da se završe juče, ali su nastavljeni i tokom vikenda jer nisu riješeni višestruki sporovi u vezi sa implementacijom klimatskog sporazuma koji je isposlovan u Parizu prije četiri godine.

Govoreći u ime EU, finski ministar za ekologiju Krista Mikonen kaže da je nemoguće napustiti pregovore bez dogovora o "snažnoj poruci" i potrebi da se prekine emisija naredne godine.

"To je nešto što se od nas očekuje i moramo to da riješimo", rekla je ona.

Nepal, Švajcarska, Urugvaj i Maršalska Ostrva, takođe, su tražile veću angažovanost u ovom smislu.

Posmatrači kažu da nacrt zaključaka, koje je predstavio Čile, koji predsjedava Samitom, ne sadrži snažnu posvećenost koja je potrebna da se oživi posustali proces iz Pariza.

Sve države su saglasne da veliki zagađivači moraju da se obavežu da će naredne godine učiniti mnogo više po pitanju smanjenja emisija štetnih gasova.

Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG