Dostupni linkovi

Samoa: Vandredno stanje produženo do 29. decembra


Vlasti Samoe produžile su vanredno stanje do 29. decembra zbog epidemije malih boginja koje su do sada usmrtile 72 osobe, uglavnom djece do četiri godine, javlja Rojters.

Od početka epidemije u oktobru, registrovana su 5.154 slučaja malih boginja u državi koja ima oko 200.000 stanovnika. Nakon što je provedena kampanja obavezne imunizacije, Vlada Samoe saopštila je da je 93 odsto stanovnika vakcinisano protiv boginja.

Novi Zeland je u međuvremenu najavio pomoć u iznosu od 640.000 dolara za borbu protiv epidemije na Pacifiku.

"Prevencija putem vakcinacije je najefikasniji način da se ova bolest izbjegne, kao i svi povezani troškovi", rekao je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters. Prema planu Novog Zelanda, djeca mlađa od pet godina, te majke koje su se nedavno porodile i njihove porodice primiće vakcinu u okviru ovog programa.

Ova sredstva biće prebačena u Fond za djecu UN /UNICEF/ i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da činjenica da djeca umiru od bolesti koja se može spriječiti vakcinom predstavlja "kolektivni neuspjeh" u zaštiti najmlađih u svijetu.Iz ove organizacije su naveli da je prošle godine zaraženo blizu 10 miliona ljudi, a umrlo 140.000, većinom djece, dok će situacija ove godine, prema svim parametrima, biti još gora.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG