Dostupni linkovi

Vrhovni šiitski irački imam osudio ubistvo tinejdžera


Ayatollah Ali al-Sistani
Ayatollah Ali al-Sistani

Vrhovni irački šiitski imam u petak (13. decembar) je osudio ubistvo tinejdžera čije je tijelo obješeno na semaforu na bagdadskom trgu, a pojavile su se i kontradiktorne verzije o tome što je uzrokovao smrt 16-godišnjaka.

Sigurnosni zvaničnici prvobitno su za AP rekli da je tinejdžera na smrt pretukla bijesna rulja nakon što je u pucnjavi ubio četiri antivladina demonstranata i dva prodavača. Zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, saopćili su imena četvero ubijenih, rekavši da imaju između 18 i 31 godine.

Glasnogovornici ministarstava unutrašnjih poslova i zdravstva rekli su da tinejdžer ubijen bez pojašnjenja. Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Khaled al-Muhanna je rekao da je istraga o tome u toku.

Glavni Ayatollah Ali al-Sistani, najviši šiitski imam, nazvao je ubistvo tinejdžera "užasnim zločinom" koji se ne smije ponoviti i pozvao iračke vlasti da kazne počinitelje.

U svojoj sedmičnoj hutbi, al-Sistani je takođe osudio nedavna ubistva, otmice i napade na demonstrante. Dodao je da jedino pravosuđe ima ovlasti da izriče kaznu prekršiteljima zakona.

Zvaničnici u Iraku često daju kontradiktorne izvještaje o istom incidentu, posebno u kontekstu haotičnih antivladinih protesta u Iraku.

Demonstracije su obilježene krvoprolićima i gotovo svakodnevnim sukobima, pri čemu su snage sigurnosti ispaljivale municiju i suzavac na demonstrante. Više od 450 osoba je ubijeno, većina njih je zadobila metak u glavu i prsa od sigurnosnih snaga.

Porast nasilja u Iraku nakon Bagdadijeve smrti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG