Dostupni linkovi

EU: Poljska izostavljena iz klimatskog sporazuma


Evropska unija(EU) izostavila je Poljsku iz sporazuma o klimatskoj neutralnosti za 2050. godinu poslije višečasovne diskusije na samitu u Briselu, tokom koje su tri siromašnije članice tražile više novca za ekonomsku tranziciju i podršku nuklearnoj energiji, javlja Rojters.

Češka i Mađarska na kraju su odustale od protivljenja sporazumu nakon što su dobile garancije da će nuklearna energija biti prihvaćena kao način da države EU umanje emisije štetnih gasova.

Poljska nije odustala od svog stava.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je investicioni plan vrijedan 100 milijardi evra da bi se do sredine vijeka postigle nulte emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Ona je rekla da je sporazum koji je noćas sklopilo 27 lidera Unije dovoljan da Komisija počne da sastavlja konkretne zakonske prijedloge za evropski blok za sljedeću godinu na osnovu ciljeva određenih za 2050. godinu.

Da li će biljke i životinje preživjeti ljude?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, čija se zemlja snažno oslanja na ugalj u pokrivanju 80 odsto svojih energetskih potreba, rekao je da su pregovori bili "veoma teški".

"Poljska će ostvariti klimatsku neutralnost sopstvenim tempom", rekao je Moravjecki novinarima poslije maratonskih razgovora.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je zadovoljna ishodom i da "nema podjele Evrope na odvojene dijelove, nego je jednoj članici potrebno više vremena za implementaciju".

XS
SM
MD
LG