Dostupni linkovi

Novi Zeland: Vojska izvukla tijela šest žrtava


Vlasti su pod pritiskom porodica žrtava pristale izvesti operaciju uprkos opasnosti od nove erupcije vulkana.

Novozelandska vojska je izvukla tijela šestero poginulih u erupciji vulkana početkom sedmice na Bijelom otoku, u operaciji koju nije spriječila ni neposredna opasnost nove erupcije.

Tijela šestero žrtava izvučena su helikopterima u kojima su bila osmorica elitnih pripadnika novozelandske vojske, saopćila je policija, prenosi BBC.

Dva helikoptera poletjela su pred zoru iz Whakatanea na Bijeli otok, gdje je u erupciji vulkana u ponedjeljak poginulo najmanje 16 ljudi koji su boravili u turističkoj posjeti otoku, pokazuju privremeni izvještaji.

Nakon pet sati iščekivanja policija je saopćila da je većina tijela izvučena i prenesena na fregatu Wellington usidrenu na pučini.

"Šest tijela je uspješno izvučeno s Bijelog otoka i sada su na fregati Wellingtonu", rekao je zamjenik policijskog načelnika John Tim, ne otkrivajući jesu li pronađena tijela drugih dviju žrtava.

Šest žrtava je locirano pomoću bespilotnih letjelica prije početka operacije. Vojnici su bili u teškoj zaštitnoj opremi koja im je usporavala i otežavala kretanje.

Policija je porodice žrtava dovela blizu otoka brodom na kojem je prije operacije održana maorska molitva.

Vlasti su pod pritiskom porodica pristale izvesti operaciju iako je opasnost od nove erupcije u iduća 24 sata bila procijenjena između 50 i 60 posto.

Većina od 29 preživjelih su još u bolnici, 22 na Novom Zelandu i sedam u Australiji, navodi se u novim izvještajima. Zadobili su teške opekotine.

"Svi ti pacijenti koji su još u kritičnom stanju (...) zahtijevaju intenzivno liječenje", rekao je Ashley Bloomfield, ministar zdravstva.

U trenutku erupcije na otoku je bilo 47 turista i vodiča iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kine, Njemačke, Malezije i Novog Zelanda.

Među nestalima je novozelandski vodič Hayden Marshall-Inman.

Vulkan Beli otok i dalje aktivan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

XS
SM
MD
LG