Dostupni linkovi

Radnici Pošte potpisali s Vladom sporazum o prekidu štrajka


Radnici Pošte Srbije
Radnici Pošte Srbije

Predstavnici radnika Pošte Srbije, rukovodstva tog javnog preduzeća i Vlade Srbije potisali su u petak sporazum o prekidu obustave rada i povećanju plata.

Kako je agenciji Beta predstavnik zaposlenih Vladimir Đokić predviđeno je da radnici sa najmanjim primanjima, odnosno poštari, šalterski radnici i oni u regionalnim distributivno-logističkim centrima dobiju povećanje plate od 16 do 17 odsto, dok bi povišica radnicima sa većim zaradama bila od šest do sedam odsto.

Pored toga, zaposleni u Pošti će imati i povišicu po osnovu ukidanja propisa kojima su zarade u javnim preduzećima bile umanjene od 2014. godine, što znači da bi radnici sa manjim primanjima od iduće godine imali povišicu od oko 20 odsto.

Đokić je rekao da je to "maksimum mogućeg povaćanja zarada u Pošti u ovom trenutku".

Istakao je da niko od radnika koji su obustavili rad neće biti suspendovan, a da se normalizacija poštanskog saobraćaja može očekivati za sedam do deset dana.

Podsetimo, predstavnici radnika Pošte i Vlade Srbije postigli su dogovor o obustavi štrajka u četvrtak kasno uveče.

Suspenzije još uvek na snazi

Radnici pošte u Novom Sadu okupili su se i danas ispred glavne zgrade tog preduzeća da bi od svojih predstavnika čuli šta ih čeka nakon obustave štrajka.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li su uspeli da se izbore za smenu rukovodilaca preduzeća, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad Tomislav Mandić je rekao da nisu „hteli da mešaju politiku u ovo.“

Deo radnika nezadovoljan dogovorom

U međuvremenu, deo radnika Pošte ističe da su nezadovoljni postignutim dogovorom, za koji tvrde da je postignut "ispod žita", prenose beogradski mediji.

Radnici Pošte Srbije u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi i Lazarevcu stupili su 2. decembra u štrajk, zahtevajući plate u rangu republičkog proseka. Među zahtevima je bila i smena rukovodstva kompanije na čelu sa Mirjanom Petrović, vršiteljkom dužnosti direktorke.

Kao odgovor na to, stotine njih je suspendovano širom Srbije.

Ovo je drugi put da ove godine da su radnici štrajkovali: u martu je u potpunosti obustavljen rad, i samo nakon obećanja da će biti ispunjeni zahtevi, radnici su se vratili na svoja radna mesta. Dogovor je bio da se do 30. novembra obezbedi veća plata radnicima sa najnižim primanjima.

XS
SM
MD
LG