Dostupni linkovi

Trump: SAD i Kina vrlo blizu postizanja trgovinskog sporazuma


 Donald Trump, predsjednik SAD
Donald Trump, predsjednik SAD

Kina i Sjedinjene Države vrlo usko komuniciraju o trgovinskim pitanjima, rekli su zvaničnici u Pekingu i Washingtonu, samo nekoliko dana prije nego što su počeli provoditi mjere jedni protiv drugih.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da su Sjedinjene Države "vrlo blizu" postizanja trgovinskog sporazuma s Kinom, prenosi Reuters.

„Blizu smo vrlo velikog sporazuma s Kinom. Oni to žele, baš kao i mi “, napisao je na društvenoj mreži Twitter.

Tokom redovnog sastanka u Pekingu, glasnogovornik Ministarstva trgovine Kine rekao je novinarima da "oba tima komuniciraju o ekonomskim i trgovinskim pitanjima".

Očekuje se da će Sjedinjene Države do 15. decembra uvesti dodatne carine na oko 156 milijardi dolara na kineske proizvode široke potrošnje. S druge strane, očekuje se da Kina od ovog datuma uvede sankcije na američku robu, uz mogućnost povećanja tarifa na određene proizvode.

Trgovinski rat između dvije države zabrinuo je mnoge svjetske lidere i kompanije, koji su zabrinuti zbog potencijalnog utjecaj tih sporova na globalno tržište.

Američki predsjednik Donald Trump opravdao je nametanje carina na kinesku robu, kako je kazao, nepoštenom trgovinskom praksom ove države prema SAD-u.

XS
SM
MD
LG