Dostupni linkovi

Prvi sastanak ECB pod vođstvom Lagard, bez promene kamatnih stopa i podsticaja


Kristin Lagard
Kristin Lagard

Evropska centralna banka (ECB) je odlučila da ne promeni referentne kamatne stope i programe podsticaja na današnjem sastanku (12. decembar), prvom pod vođstvom nove predsednice Kristin Lagard.

Odluka ECB da ne menja politiku usledila je posle slične odluke Federalnih rezervi SAD, američke centralne banke, čiji su zvaničnici nagovestili da ne očekuju promene tokom 2020. godine.

Lagard je danas ukazala na znakove da se ekonomija umirila posle perioda slabijeg rasta i navela da su nedavni ekonomski pokazatelji "generalno slabi".

ECB je usvojila paket podsticaja u septembru, kada je smanjila ključnu referentnu kamatnu stopu i pokrenula program kupovine obveznica koji upumpava novostvoreni novac u ekonomiju.

Lagard je kazala da će taj paket, o kojem je odluka doneta pre nego što je ona 1. novembra preuzela funkciju od Marija Dragog, nastaviti da podržava ekonomiju, zahvaljujući povoljnijim uslovima za kompanije pri pozajmljivanju novca.

Lagard je danas prvi put u svojstvu predsednice ECB predsedavala sastankom institucije koja definiše monetarnu politiku za 19 zemalja članica evrozone sa 342 miliona stanovnika.

Iako je Lagard poznata kao bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda i francuska ministarka finansija, investitori ipak žele da vide kako ona komunicira i objašnjava složenosti monetarne politike tržištima i biračima.

XS
SM
MD
LG