Dostupni linkovi

Izetbegović i Čović bez dogovora u Sarajevu


Bakir Izetbegović i Dragan Čović nakon sastanka
Bakir Izetbegović i Dragan Čović nakon sastanka

U Sarajevu je održan sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića.

Kako su izjavili za medije, konkretnih dogovora na sastanku nije bilo.

Izetbegović je rekao da SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu Federacije BiH zajedno s Vijećem ministara BiH, a da se HDZ BiH s tim ne slaže.

On je rekao da se mogu imenovati bar predsjednici i potpredsjednici Federacije BiH paralelno s imenovanjem Vijeća ministara BiH.

Bilo je riječi i o izmjenama Izbornog zakona BiH, te da se dvije stranke ne slažu o izborima u Mostaru, odnosno da HDZ BiH insistira na legitimnom predstavljanju, a da SDA smatra kako Bošnjaci, kao najbrojniji narod, nisu procentualno dovoljno zastupljeni.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da su SDA i HDZ BiH kazali ranije da će izbori u Mostaru biti, ali da, ako se želi pričati o sadržajnim stvarima, na što insistira SDA, onda je to složeniji proces.

Čović je kazao da HDZ BiH insistira na tome da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike, ističući da je teško doći do izmjena Ustava BiH.

XS
SM
MD
LG