Dostupni linkovi

BIH: Podignuta optužnica protiv Marka Kovača zbog zločina u Foči


Zgrada Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Marka Kovača zbog zločina na području Foče.

On se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Foče, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Tereti se da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga RS, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru VRS, sudjelovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i učinjenju krivičnih djela, te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, te nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela.

"U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani 'Partizan', mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine, te kulturno-historijskih i vjerskih objekata", navodi se u saopštenju.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa drugim članovima iz KZ-a BiH.

XS
SM
MD
LG